JOGODBAN ÁLL NEMET MONDANI

A “nem” egy rövid mégis nagy hatalommal bíró szó.

Bíró Balázs - nemet mondani

Olyan láthatatlan erőt hordoz magában, amitől nagyon erősnek, durvának érezzük használatát. Gyakran azt tanítják, hogy nemet mondani negatív dolog, hogy sértő lehet másokra nézve és új, izgalmas lehetőségekről maradhatunk le miatta. Nem vitás, hogy olyan sokunknak kényelmetlen kimondania.

De az igazság az, hogy amikor nemet mondasz, nem azt mondod, hogy utállak, és nem is bántod ezzel a másikat, egyszerűen csak gyakorlod a „nem”-et mondáshoz való jogodat. Mivel ez egy jog, nem kiváltság!

A NEM EREJE

Szóval miért olyan nehéz sok embernek „nem”-et mondani? Az igazság nem abban a magától értetődő szükségletben rejlik, hogy másoknak a kedvében járjunk, inkább abban, hogy néhányan hajlamosak vagyunk mások céljait a miénk fölé helyezni.

Gyakran észrevehetjük magunkon, hogy képtelenek vagyunk „nem”-et mondani, mert szeretnénk, ha a többiek kényelmesen éreznék magukat, vagy csak szimplán egyszerűbb nem felvállalni, hogy semmi kedvünk az egészhez.

De az az igazság, hogy ez a “nem”-képtelenség nem csak magunkkal szemben tisztességtelen, de a másik személyre nézve is az.

Önzetlen dolognak tűnik a saját érzéseink és szükségleteink figyelmen kívül hagyása. Végül is azt tanultuk, hogy jobb adni, mint kapni. De, csak mert könnyebb igent mondani, nem jelenti azt, hogy kell is. Gondolj bele, amikor beleegyeztél valamibe, akár szakmai vagy személyes területen, majd vagy magadra, vagy arra a személyre nehezteltél később. Hogyan érezted magad? Nem érezted, hogy legszívesebben visszamennél az időben, hogy gyakorolhasd a jogodat “nem”-et mondani?

TANULJ MEG NEMET MONDANI

Néha sokkal erőteljesebb megállni egy pillanatra, hogy értékeld a helyzetet és eldöntsd, valóban előnyös-e Neked és másoknak. Mi van, ha a „nem” jobb eredményt hoz mindkét fél számára? „Nem”-et mondani nem kell, hogy azt jelentse, hogy csak önmagaddal foglalkozol. Vegyük például azt, hogy egy munkatársad megkér az utolsó pillanatban, hogy csinálj meg egy projektet a hétvégén. Mondhatsz igent csak azért, hogy csapatjátékosnak tűnj, de biztos, hogy jó ötlet kapkodva, egy megkérdőjelezhetően átgondolt valamire pazarolni az energiádat, úgy, hogy közben a családodtól és a barátaidtól is elveszed az idődet. A „nem” hatalma minden érintett fél számára hasznos lehet.

Természetesen, ha egy keményebb „nem”-et még mindig túl nehéz kimondani, vannak más módszerek is. Például, “Úgy döntöttem, hogy nem,” “Sajnos most nem alkalmas” és “Ez nekem most nem fog menni”. Gyakorold mások visszautasítását, hogy természetesebbnek érezd a jogod a „nem”-re. Ne feledd, jogod van eldönteni, hogyan töltöd az idődet! És az idődnél nincsen értékesebb, ezt már biztos eleget hallottad.
Végezetül ne feledd, jogod van „nem”-et mondani. Ez nem jelenti azt, hogy valami változhatatlan ego-utazáson veszel részt. Ez azt jelenti, „nem”-et mondasz, mert a kérés nem felel meg a napirendednek vagy a meggyőződésednek – és ez teljesen rendben van.

a tréner, akivel találkozol

BÍRÓ BALÁZS

Személyes hatékonyság tréner

“Mit mondanál a mai tudásoddal az öt évvel ezelőtti önmagadnak? 

És mit mondana a mostani önmagadnak az, aki öt év múlva leszel?

Mit szólnál hozzá, ha ehhez a tudáshoz, tapasztalathoz már most hozzáférhetnél?

Hiszem, hogy a bennünk szunnyadó erőforrásokhoz bármikor hozzá tudunk férni, és hiszem, hogy azon túl, hogy ezt fel tudjuk szabadítani magunkban, másoknak is megtaníthatjuk.”

A mai napig az ésszerű táplálkozás és egészséges életmód elkötelezett híve. Egyik legnagyobb szenvedélye a tanítás, hogy átadhassa a tudását minél több embernek, minél hatékonyabban. Így lehetett Tony Robbins, Joseph Mcclendon III, Neale Donald Walsch, Dan Millmann magyarhangja.

A magyar motivációs ipar punkja, mert meggyőződése, hogy a külföldi tanításokat nem elég lefordítani, azokat át is kell ültetni a mi gondolkodásmódunkra. Ezt a szemléletet követi Youtube csatornáján is, ahol külföldi előadók és szakemberek üzenetét adja át a lelkes követőtábornak.

tarts velünk

és lépj magabiztosan

az életed

színpadára

Legyél még sikeresebb

a kommunikációdban!